Pleioblastus distichus
Χαρακτηριστικά
Ύψος 50cm
Blossom Σπάνια
Colour Πράσινο
Cultivation Zone 6-7-8-9-10
Light Ήλιος - Ημισκιά
Water Μέτριο - Πολύ
Minimum Temperature -22ºC
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες
Cane's diameter 2mm

Pleioblastus distichus

Οικογένεια: Poaceae

 

Περιγραφή

 

Πρόκειται για ένα είδος μπαμπού που προέρχεται από την κεντρική και τη νότια Ιαπωνία, όπου φύεται σε δροσερές, σχετικά υγρές τοποθεσίες. Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία dwarf fernleaf bamboo, καθώς και το συνώνυμο Pleioblastus pygmaeus var. distichus. Το φυτό σχηματίζει πολύ εντυπωσιακές, εξαιρετικά πυκνές πολύ συμπαγείς συστάδες που εκφύονται από επιφανειακό, λεπτό ξυλώδες ρίζωμα, με τα φυτά να αποκτούν πολύ μικρό μέγεθος, φτάνοντας σε ύψος 10 έως 50 cm, και πλάτος έως 1 m. Το επίγειο τμήμα του αποτελείται από πολυάριθμα όρθια, γραμμικά, κυλινδρικά λεπτά στελέχη διαμέτρου 0,1 έως 0,2 cm, φωτεινού πράσινου χρώματος και λείας υφής. Φέρουν σε όλο το μήκος τους κατ' εναλλαγή αναρίθμητα λογχοειδή φύλλα έντονου πράσινου χρώματος, τα οποία δίνουν την εντύπωση πυκνού πτεροειδούς φυλλώματος, μήκους 5 έως 10 cm και πλάτους 1,5 έως 2,5 cm, τα οποία σχηματίζουν ιδιαίτερα πυκνή κόμη θολωτού σχήματος και έχουν ελαφρώς αδρή υφή. Όπως και στα υπόλοιπα είδη μπαμπού, οι ταξιανθίες εμφανίζονται εξαιρετικά σπάνια σε συνθήκες καλλιέργειας.


Καλλιέργεια

 

Είναι φυτό με μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, ζωηρό, εξαιρετικά εύρωστο και εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά την πλήρη ηλιοφάνεια αλλά προσαρμόζεται εύκολα σε πιο σκιερές συνθήκες, ιδιαίτερα σε περιοχές με ξηρό και θερμό κλίμα. Όσον αφορά τις εδαφικές συνθήκες, προτιμάει ελαφριά, πλούσια και σχετικά υγρά εδάφη, τα οποία ωστόσο θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από πολύ καλή στράγγιση. Είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες έως - 22 °C, με τα φυτά να διατηρούν υπό την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα. Σταδιακά δημιουργεί πλούσιες, πυκνές  ταπητοειδείς συστάδες με τη βοήθεια του ριζώματός του, οι οποίες σε ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να αποπνίξουν άλλα είδη και να γίνουν επεκτατικές. Για να οριοθετηθεί η εξάπλωσή τους, μπορεί να τοποθετηθεί υπογείως ειδικό πλαστικό φράγμα που σε βάθος 50 cm και με μικρή κλίση 10% προς τα έξω στο άνω τμήμα του. Πρόκειται για φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ασθένειες και εχθρούς, ενώ έχει σχετικά λίγες ανάγκες περιποίησης και συντήρησης εφόσον εγκατασταθεί σωστά. Συνίσταται να κλαδεύεται στο ύψος που απαιτείται κατά τους μήνες βλαστητικές ανάπτυξής του όταν χρησιμοποιείται ως εδαφοκαλυπτικό. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με διαίρεση του ριζώματος.

 

Χρήσεις

 

Ένα μοναδικό, ιδιαίτερα ενδιαφέρον νάνο μπαμπού με ταπητοειδή ανάπτυξη, το οποίο διακρίνεται για το πολύ πλούσιο φύλλωμά του με πτεροειδή εμφάνιση. Ιδιαίτερα κατάλληλο για τη χρήση του ως ασυνήθιστο εδαφοκαλυπτικό σε σχετικά υγρά, δροσερά σημεία του κήπου, προσαρμοζόμενο ωστόσο σε σχετικά μεγάλο εύρος συνθηκών. Πολύ ενδιαφέρον και για τη χρήση του ως σημείο ενδιαφέροντος σε κήπους με σύγχρονο χαρακτήρα, καθώς και για φυτεύσεις εμπνευσμένες από της πλούσια κηποτεχνική παράδοση της Κίνας και της Ιαπωνίας. Εξαιρετικά κατάλληλο και για τη καλλιέργειά του σε μεγάλα φυτοδοχεία σε σχετικά φωτεινούς εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους. 

Ask us for the product
  • Product Code: Pleioblastus distichus0595
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product