Pseudosasa  japonica
Χαρακτηριστικά
Ύψος 500cm
Blossom Σπάνια
Colour Πράσινο
Cultivation Zone 7-8-9-10
Light Ήλιος - Ημισκιά
Water Μέτριο
Minimum Temperature -18ºC
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες
Cane's diameter 20mm

Pseudosasa japonica

Οικογένεια: Poaceae

 

Περιγραφή

 

Πρόκειται για ένα είδος μπαμπού που προέρχεται από την Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία, όπου φύεται σε δροσερές, σχετικά υγρές τοποθεσίες. Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία arrow bamboo. Το φυτό σχηματίζει εντυπωσιακές, πολύ πυκνές, έντονα όρθιες συστάδες που εκφύονται από επιφανειακό, παχύ ξυλώδες ρίζωμα, με τα φυτά να αποκτούν μεσαίο μέγεθος, φτάνοντας σε ύψος 3 έως 5 m και πλάτος 1 έως 2 m. Το επίγειο τμήμα του αποτελείται από πολυάριθμα έντονο όρθια, γραμμικά, ισχυρά κυλινδρικά, κοίλα στελέχη διαμέτρου 1 έως 2 cm, πλούσιου πράσινου χρώματος και λείας υφής, με τα μεσογονάτια να φέρουν λογχοειδή υπολείμματα κολεών ανοιχτού καφέ χρώματος. Φέρουν στο ανώτερο ήμισύ τους κατ' εναλλαγή πολυάριθμους βραχείς κλαδίσκους στους οποίους αναρτώνται 4 έως 7 επιμήκη λογχοειδή έως ωοειδή-λογχοειδή φύλλα έντονου πράσινου χρώματος, μήκους 8 έως 35 cm και πλάτους 1 έως 4 cm, τα οποία έχουν αδρή υφή. Οι νέοι βλαστοί εμφανίζονται στη περιφέρεια της βάσης του φυτού κατά τα τέλη του Μαΐου και περιβάλλονται από λογχοειδείς βάσεις φύλλων (κολεοί) με αρχικά φωτεινό πράσινο χρώμα, οι οποίες σύντομα ξηραίνονται, ενώ όπως και στα υπόλοιπα είδη μπαμπού, οι ταξιανθίες εμφανίζονται εξαιρετικά σπάνια σε συνθήκες καλλιέργειας.


Καλλιέργεια

 

Είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης, ζωηρό, εξαιρετικά εύρωστο και εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά την πλήρη ηλιοφάνεια αλλά προσαρμόζεται εύκολα σε πιο σκιερές συνθήκες, ιδιαίτερα σε περιοχές με ξηρό και θερμό κλίμα. Όσον αφορά τις εδαφικές συνθήκες, προτιμάει ελαφριά, πλούσια και σχετικά υγρά εδάφη, τα οποία ωστόσο θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από πολύ καλή στράγγιση. Είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες έως - 18 °C, με τα φυτά να διατηρούν υπό την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα. Όπως και πολλά είδη μπαμπού, τα ψηλά στελέχη του είναι αρκετά ευπαθή σε ισχυρό αέρα, στον οποίον τσακίζουν σχετικά εύκολα. Για το λόγο αυτό, συνίσταται να προστατεύονται οι ψηλότεροι βλαστοί του σε δεσμίδες των 5 ή των 10 όταν εγκαθίσταται σε εκτεθειμένες θέσεις. Σταδιακά δημιουργεί πλούσιες, πυκνές συστάδες με τη βοήθεια του ριζώματός του, οι οποίες σε ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να αποπνίξουν άλλα είδη και να γίνουν επεκτατικές. Για να οριοθετηθεί η εξάπλωσή τους, μπορεί να τοποθετηθεί υπογείως ειδικό πλαστικό φράγμα που σε βάθος 70 cm και με μικρή κλίση 10% προς τα έξω στο άνω τμήμα του. Πρόκειται για φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ασθένειες και εχθρούς, ενώ έχει σχετικά λίγες ανάγκες περιποίησης και συντήρησης εφόσον εγκατασταθεί σωστά. Συνίσταται μετά το τέλος του χειμώνα να αφαιρούνται όλα τα νεκρά στελέχη. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με διαίρεση του ριζώματος.

 

Χρήσεις

 

Ένα πανέμορφο, ιδιαίτερα καλλωπιστικό και ευπροσάρμοστο είδος μπαμπού, το οποίο διακρίνεται για τους δίχρωμους βλαστούς του, οι οποίοι δίνουν ημιξυλώδη εντύπωση, αλλά και την ιδιαίτερα πλούσια και πολύφυλλη κόμη του. Ιδιαίτερα κατάλληλο για τη μαζική φύτευσή του σε μεγάλους κήπους και πάρκα, όπου δημιουργεί σχεδόν αδιαπέραστες, σχετικά χαμηλές συστάδες που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες ως φυτοφράχτες οριοθέτησης ή/και περιορισμού της ορατότητας. Πολύ ενδιαφέρον και για τη χρήση του ως σημείο κάθετου ενδιαφέροντος σε κήπους με σύγχρονο χαρακτήρα, καθώς και για φυτεύσεις εμπνευσμένες από της πλούσια κηποτεχνική παράδοση της Κίνας και της Ιαπωνίας. Ιδιαίτερα χρήσιμο και κατάλληλο και για τη καλλιέργειά του σε μεγάλα φυτοδοχεία σε σχετικά φωτεινούς εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους. Το είδος αυτό, πέρα από τους εδώδιμους νεαρούς βλαστούς, καλλιεργείται κυρίως για τη χρήση του στην παρασκευή ψαθών και υφασμάτων, αλλά και ως φαρμακευτικό φυτό.


Ask us for the product
  • Product Code: Pseudosasa japonica 0266
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product