Cyphostemma juttae
Χαρακτηριστικά
Ύψος 150cm
Width 150cm
Blossom Ιούνιο - Ιούλιο
Colour Γκρι - Πράσινο - Καφέ - Μωβ
Cultivation Zone 9-10-11
Light Ήλιος - Ημισκιά
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -3°C
Terrain Αμμώδες - Χαλικώδες Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες - Βελτιωμένο αργιλώδες

Cyphostemma juttae

Οικογένεια: Vitaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα πολυετές είδος παχύκορμου που προέρχεται από τη βορειοδυτική Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια, όπου φύεται σε παράκτιες αμμώδεις ερήμους. Γνωστό στο εμπόριο με τις ονομασίες wild grape, succulent grape, tree grape και Namibian grape. Το φυτό αποκτά αργά αυξανόμενη, όρθια υποθαμνώδη ανάπτυξη ύψους 50 έως 150 cm και πλάτους 75 έως 150 cm με παχιά ξυλώδη βάση, η οποία αποτελείται από αποκολλούμενο σε περγαμηνώδεις στρώσεις κορμό λευκόγκριζου χρώματος. Οι ξυλοποιημένοι κλάδοι που αναρτώνται σχεδόν κάθετα πάνω του φέρουν πολυάριθμους οφθαλμούς από τους οποίους εκπτύσσονται οι τρυφεροί ετήσιοι βλαστοί μετά το τέλος του χειμερινού ληθάργου. Αυτοί φέρουν πλούσιο φύλλωμα, το οποίο αποτελείται από πολυάριθμα ελαφρώς σαρκώδη, ωοειδή φύλλα με γκρι-γλαυκοπράσινο χρώμα και πριονωτά, ελαφρώς κυματιστά περιθώρια μήκους 20 έως 30 cm, τα οποία έχουν εντυπωσιακές κόκκινες αποχρώσεις κατά την έκπτυξή τους. Τα μικροσκοπικά, πρασινοκίτρινα έως καφέ-μωβ άνθη εμφανίζονται από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο πάνω από το φύλλωμα φερόμενα σε επάκριους σκιαδιοειδείς κορύμβους, ακολουθούμενα από μικρούς σφαιρικούς καρπούς (ράγες) με έντονο κόκκινο χρώμα.


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με σχετικά χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό υπό συνθήκες καλλιέργειας που προσομοιάζουν το φυσικό του ενδιαίτημα. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές θέσεις, προσαρμοζόμενο ωστόσο εύκολα και σε ελαφρά σκιά, ενώ προτιμά τα ελαφριά, εξαιρετικά στραγγερά αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος, ικανό να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει εξαιρετικός αερισμός του ριζώματός του. Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 3 °C τουλάχιστον, με απώλεια του φυλλώματος, αρκεί να εξασφαλίζεται η παραμονή του ριζώματος σε ξηρό έδαφος, ενώ όταν αυτό δε μπορεί να επιτευχθεί, θα πρέπει να διαχειμάζει σε εσωτερικό χώρο. Πρόκειται για φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, όμως αναπτύσσεται πολύ καλύτερα όταν αρδεύεται προσεκτικά τους θερμότερους μήνες του χρόνου. Απεχθάνεται την έντονη, παρατεταμένη υγρασία, η οποία συνδέεται με την εσωτερική σήψη του ριζώματος και της βάσης του και την εξασθένιση του φυτού. Φυτό με ουσιαστικά μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις μετά την εγκατάστασή του σε κατάλληλο χώρο. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί με μοσχεύματα και σπόρους.


Χρήσεις


Ένα πραγματικά μοναδικό, εξαιρετικά καλλωπιστικό φυτό με εξωτικό χαρακτήρα, το οποίο ξεχωρίζει τόσο για τον ιδιαίτερο αποκολλούμενο κορμό όσο και για την χρωματική αντίθεση μεταξύ του σαρκώδους γκρι-γλαυκοπράσινου φυλλώματος και των κατακόκκινων σφαιρικών καρπών του. Εξαιρετική επιλογή για τη φύτευσή του μεμονωμένα ή κατά μικρές ομάδες σε ξηροφυτικά παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα παχύφυτα όπως αλόες, κάκτους και γιούκες στο νότιο τμήμα της χώρας, καθώς και ως σημείο οριζόντιου ενδιαφέροντος σε βραχόκηπους και χαλικόκηπους. Ιδιαίτερα κατάλληλο και για φύτευσή του σε γλάστρες τοποθετημένες σε φωτεινές αυλές, βεράντες και μπαλκόνια ή ακόμα και φωτεινούς εσωτερικούς χώρους. Αναφέρεται η χρήση του στη τροφοσυλλογή από τους ιθαγενείς πληθυσμούς των περιοχών που αυτοφυεί.


  • Product Code: Cyphostemma juttae0017
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€