Crassula muscosa
Χαρακτηριστικά
Ύψος 25cm
Width 50cm
Blossom Ιούνιο - Ιούλιο - Αύγουστο
Colour Πράσινο - Κίτρινο
Cultivation Zone 9-10-11
Light Ήλιος
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -4°C
Terrain Αμμώδες - Χαλικώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες - Βελτιωμένο αργιλώδες

Crassula muscosa

Οικογένεια: Crassulaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα πολυετές, ποώδες είδος που προέρχεται από τη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια, όπου φύεται σε άγονες, πετρώδεις τοποθεσίες. Γνωστό στο εμπόριο με τις ονομασίες watch chain, watch chain plant, princess pine, lizard’s tail, zipper plant, toy cypress, rattail crassula και clubmoss crassula, καθώς και με το συνώνυμο Crassula lycopodioides. Αποκτά πολύ συμπαγή, ιδιαίτερα πυκνή όρθια θολωτή ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 20 έως 25 cm και πλάτος έως 50 cm. Το ιδιαίτερα όμορφο, ελαφρώς σαρκώδες, εξαιρετικά πυκνό φύλλωμά του, το οποίο φέρεται αντίθετα σε έντονα διακλαδισμένους, όρθιους έως ανερχόμενους σαρκώδεις βλαστούς πράσινου έως καφέ χρώματος, είναι σχεδόν ενωμένο με αυτούς και αποτελείται από αναρίθμητα, μικροσκοπικά, αλληλοεπικαλυπτόμενα βρακτιόσχημα φύλλα μήκους 0,2 έως 0,7 cm και πλάτους 0,2 έως 0,4 cm, τα οποία έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα και οξύληκτα άκρα. Τα πολύ μικρά αστεροειδή άνθη κιτρινοπράσινου χρώματος εμφανίζονται πλάγια στο επάκριο τμήμα των βλαστών τους καλοκαιρινούς μήνες.


Καλλιέργεια


Πρόκειται για ένα φυτό με σχετικά μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, ευπροσάρμοστο, ανθεκτικό και ιδιαίτερα εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά τις προσήλιες, φωτεινές θέσεις, και προσαρμόζεται στα περισσότερα εδάφη, με την προϋπόθεση ότι έχουν εξαιρετική στράγγιση. Ωστόσο, ιδιαίτερα καλή και γρήγορη προσαρμογή παρατηρείται στα ελαφριά, ξηρά, φτωχά αμμώδη ή πετρώδη εδάφη, σε θέσεις που επιτρέπουν τον καλό αερισμό της βάσης του φυτού. Επιπλέον, είναι ανθεκτικό σε περιστασιακούς παγετούς με θερμοκρασίες που φτάνουν έως - 4 °C. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ δεν αντέχει υπερβολικά υγρές συνθήκες, στις οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσβληθεί από σήψεις και ασθένειες μυκητολογικής αιτίας. Η σταθερή άρδευσή του τους θερινούς μήνες συνδέεται με ευρωστότερη και πλουσιότερη ανάπτυξή του, ενώ σε περίπτωση κιτρινίσματος ή/και πτώσης των φύλλων συνίσταται η άμεση μείωση της συχνότητας του ποτίσματος. Προσοχή θα πρέπει να δίνεται ώστε να μη καταστεί επεκτατικό όταν φυτεύεται σε θέσεις στο έδαφος με πολύ ευνοϊκές συνθήκες. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα, διαίρεση και σπόρους.


Χρήσεις


Ένα πραγματικά μοναδικού χαρακτήρα παχύφυτο, το οποίο ανήκει σε ένα γένος με τεράστια ποικιλομορφία, θυμίζοντας βρύο ή λυκοποδιόφυτο και ξεχωρίζοντας για την ιδιαίτερα πυκνή και πλούσια ανάπτυξή του. Προτείνεται ιδίως για μεικτές ξηροφυτικές μπορντούρες και παρτέρια, για βραχόκηπους, χαλικόκηπους, φυτοδώματα αλλά και ως γλαστρόφυτο σε φωτεινά μπαλκόνια, αυλές και βεράντες, ενώ αποτελεί ένα εξαιρετικό φυτό για φύτευσή του σε ομάδες ως ασυνήθιστο ξηροφυτικό εδαφοκαλυπτικό σε μικρού μεγέθους εκτάσεις. Κατά την ανθοφορία του είναι ελκυστικό σε έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες.  • Product Code: Crassula muscosa0016
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€