Ferocactus gracilis
Χαρακτηριστικά
Ύψος 120cm
Width 30cm
Blossom Μάϊο - Ιούνιο - Ιούλιο
Colour Πράσινο - Κόκκινο - Βυσσινί
Cultivation Zone 10-11
Light Ήλιος
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -4°C
Terrain Αμμώδες - Χαλικώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες - Βελτιωμένο αργιλώδες

Ferocactus gracilis

Οικογένεια: Cactaceae

Περιγραφή

Πρόκειται για ένα είδος κάκτου που προέρχεται από το βορειοδυτικό Μεξικό (Baja California), όπου φύεται σε ερημικές, βραχώδεις τοποθεσίες. Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία fire barrel cactus. Το φυτό αποκτά αργά αυξανόμενη, όρθια σφαιρική έως κυλινδρική ανάπτυξη ύψους έως 1,2 m και διάμετρο έως 30 cm. Ο βλαστός έχει σκούρο πράσινο χρώμα και χαρακτηρίζεται από τη παρουσία 16 έως 24 ελαφρώς ανυψωμένων κάθετων ζωνών, καθώς και από σχετικά μεγάλες, λευκές, ελαφρώς χνουδωτές αρεόλες που φέρουν 7 έως 13 άκανθες άνισου μεγέθους, με τις κεντρικές να έχουν αρχικά κόκκινο και στη συνέχεια λευκό χρώμα, οι οποίες έχουν μήκος 6 έως 7 cm, συχνά κυρτές ή αγκιστρωτές στο άκρο τους. Τα εντυπωσιακά άνθη, με μήκος 4 cm και διάμετρο 3,5 cm, εκπτύσσονται μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου από τις κορυφαίες αρεόλες, έχουν ερυθρό-βυσσινί χρώμα, χοανοειδές σχήμα και ακολουθούνται από σχετικά μικρούς, επιμήκεις-κυλινδρικούς, σαρκώδεις καρπούς μήκους 2,5 cm με κιτρινωπό χρώμα κατά την ωριμότητά τους, οι οποίοι περιέχουν εκατοντάδες μικρούς μαύρους σπόρους.

Καλλιέργεια

Είναι φυτό με σχετικά χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό υπό συνθήκες καλλιέργειας που προσομοιάζουν το φυσικό του ενδιαίτημα. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές θέσεις, απαιτώντας πλήρη έκθεση στον ήλιο, ενώ προτιμά τα ελαφριά, εξαιρετικά στραγγερά αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος, ικανό να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει εξαιρετικός αερισμός του ριζώματός του. Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 4 °C τουλάχιστον, αρκεί να εξασφαλίζεται ο εξαιρετικός αερισμός του ριζώματος και η προστασία της βάσης του από υπερβολικές κατακρημνίσεις. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, όμως αναπτύσσεται πολύ καλύτερα όταν αρδεύεται προσεκτικά τους θερμότερους μήνες του χρόνου. Απεχθάνεται την έντονη, παρατεταμένη υγρασία, η οποία συνδέεται με την εσωτερική σήψη του ριζώματος και της βάσης του και την εξασθένιση του φυτού. Φυτό με ουσιαστικά μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις μετά την εγκατάστασή του σε κατάλληλο χώρο. Ο ρυθμός ανάπτυξής του μπορεί να αυξηθεί με χορήγηση θερινής άρδευσης και προσεκτικής υδρολίπανσης. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί αποκλειστικά με σπόρους.

Χρήσεις

Το συγκεκριμένο είδος φερόκακτου αποτελεί ένα από τα πιο καλλωπιστικά του γένους, ξεχωρίζοντας για το εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα τόσο των νεαρών ακάνθων όσο και των όμορφων ανθέων του, ενώ σε αντίθεση με άλλα μέλη του γένους δεν παράγει πλευρικούς βλαστούς από τη βάση του, διατηρώντας το όρθιο κυλινδρικό σχήμα του. Εξαιρετική επιλογή για τη φύτευσή του σε ξηροφυτικά παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα παχύφυτα όπως αλόες, κάκτους και γιούκες στο νότιο τμήμα της χώρας. Κατάλληλο και για φύτευσή του σε μικρές ή μεγάλες γλάστρες τοποθετημένες σε φωτεινές αυλές, βεράντες και μπαλκόνια, ενώ αποτελεί ένα από τους ιδανικότερους κάκτους για την εκκίνηση μια συλλογή κακτοειδών λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισης και της ευκολίας καλλιέργειάς του. Τα άνθη του είναι ελκυστικά για έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες. 

Ask us for the product
  • Product Code: Ferocactus gracilis0033
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product