Mammillaria geminispina
Χαρακτηριστικά
Ύψος 20cm
Width 70cm
Blossom Μάϊο - Ιούνιο - Ιούλιο
Colour Γκρι - Λευκό - Ροζ - Κόκκινο
Cultivation Zone 10-11
Light Ήλιος
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -4°C
Terrain Αμμώδες - Πηλώδες - Χαλικώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες - Βελτιωμένο αργιλώδες

Mammillaria geminispina

Οικογένεια: Cactaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα είδος κάκτου που προέρχεται από το κεντρικό Μεξικό, όπου φύεται σε λοφώδεις τοποθεσίες με χαμηλή ξηροφυτική βλάστηση και ασβεστούχα εδάφη. Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία twin-spined cactus. Το φυτό αποκτά έντονα διακλαδιζόμενη, χαμηλή θολωτή ανάπτυξη ύψους έως 20 cm και πλάτους έως 70 cm, αποτελούμενο από πολυάριθμους, όρθιους βλαστούς βραχέως κυλινδρικού σχήματος και διάμετρο έως 8 cm, οι οποίοι σχηματίζουν πολύ πυκνές, σφαιρικές συστάδες. Οι βλαστοί έχουν ανοικτό πράσινο χρώμα και χαρακτηρίζεται από τη παρουσία στρογγυλών επαρμάτων,  τα οποία φέρουν αρεόλες με έντονη λευκή χνόαση, καθώς και πλούσιο, λευκού χρώματος οπλισμό, αποτελούμενο από 2 έως 6 κεντρικές άκανθες μήκους 4 cm περιστοιχιζόμενες από 16-20 βελονοειδείς δευτερεύουσες άκανθες μήκους 0,5 cm.. Τα όμορφα άνθη, με μήκος 2 cm και διάμετρο 2 cm, εκπτύσσονται μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου δακτυλιοειδώς σε βλαστό εκπτυχθέντα τον προηγούμενο χρόνο, έχουν σκούρο ροζ-ερυθρωπό χρώμα με βαθύτερες νευρώσεις, χοανοειδές σχήμα και ακολουθούνται από σχετικά μικρούς, επιμήκεις-κυλινδρικούς, σαρκώδεις καρπούς μήκους 2 cm με κόκκινο χρώμα κατά την ωριμότητά τους, οι οποίοι περιέχουν δεκάδες μικρούς καφέ σπόρους.


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με σχετικά χαμηλό έως μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό υπό συνθήκες καλλιέργειας που προσομοιάζουν το φυσικό του ενδιαίτημα. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές θέσεις, απαιτώντας πλήρη έκθεση στον ήλιο, ενώ προτιμά τα ελαφριά, εξαιρετικά στραγγερά αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος, ικανό να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει εξαιρετικός αερισμός του ριζώματός του. Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 4 °C τουλάχιστον, αρκεί να εξασφαλίζεται ο εξαιρετικός αερισμός του ριζώματος και η προστασία της βάσης του από υπερβολικές κατακρημνίσεις. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, όμως αναπτύσσεται πολύ καλύτερα όταν αρδεύεται προσεκτικά τους θερμότερους μήνες του χρόνου. Απεχθάνεται την έντονη, παρατεταμένη υγρασία, η οποία συνδέεται με την εσωτερική σήψη του ριζώματος και της βάσης του και την εξασθένιση του φυτού. Φυτό με ουσιαστικά μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις μετά την εγκατάστασή του σε κατάλληλο χώρο. Ο ρυθμός ανάπτυξής του μπορεί να αυξηθεί με χορήγηση θερινής άρδευσης και προσεκτικής υδρολίπανσης. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί με μοσχεύματα και με σπόρους.


Χρήσεις


Αναμφίβολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά και κατάλληλα για ευρεία καλλιέργεια στη χώρα μας είδη του γένους του, ξεχωρίζοντας για τη τάση του να δημιουργεί χαμηλές, πυκνές συστάδες με σχεδόν λευκό χρώμα και ιδιαίτερα πλούσια χνουδωτή-ακανθωτή υφή. Εξαιρετική επιλογή για τη φύτευσή του σε ξηροφυτικά παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα παχύφυτα όπως αλόες, κάκτους και γιούκες στο νότιο τμήμα της χώρας. Κατάλληλο και για φύτευσή του σε μικρές ή μεγάλες γλάστρες τοποθετημένες σε φωτεινές αυλές, βεράντες και μπαλκόνια, ενώ αποτελεί ένα από τους ιδανικότερους κάκτους για την εκκίνηση μια συλλογή κακτοειδών λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισης και της ευκολίας καλλιέργειάς του. Τα άνθη του είναι ελκυστικά για έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες. Ask us for the product
  • Product Code: Mammillaria geminispina0036
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product