Hesperaloe parviflora
Χαρακτηριστικά
Ύψος 100cm
Width 150cm
Blossom Μάϊο - Ιούνιο - Ιούλιο Αύγουστο - Σεπτέμβριο
Colour Μπλε - Πράσινο - Κοραλλί - Ροζ
Cultivation Zone 6-7-8-9-10-11
Light Ήλιος
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -20°C
Terrain Αμμώδες - Χαλικώδες - Χονδρόκκοκο οργανικό - Οργανικό χουμώδες - Βελτιωμένο αργιλώδες

Hesperaloe parviflora

Οικογένεια: Asparagaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ένα πολυετές, ποώδες είδος παχύφυτου που προέρχεται από την έρημο της Chihuahua (νοτιοδυτικό Τέξας, βόρειο Μεξικό), όπου φύεται κυρίως σε ερημικές πλαγιές, κοιλάδες και λόφους σε χαμηλά έως μεγάλα υψόμετρα. Γνωστό στο εμπόριο με τις ονομασίες hummingbird yucca, red-flower false yucca και samandoque. Το φυτό σχηματίζει θεαματικούς, σφαιρικούς έως θολωτούς ροδακοειδείς θυσάνους ύψους 1 m και πλάτους 1 έως 1,5 m, οι οποίοι αποτελούνται από αναρίθμητα στενά, αψιδωτά έως κατακείμενα, γραμμικά-λογχοειδή φύλλα μήκους 30 έως 60 cm και πλάτους 0,8 έως 1,8 cm, τα οποία έχουν σκούρο, λαμπερό γλαυκοπράσινο χρώμα και φέρουν νηματοειδή περιθώρια λευκόγκριζου χρώματος. Οι εντυπωσιακές ταξιανθίες εμφανίζονται μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, αποτελούμενες από δεκάδες επιμήκη χοανοειδή άνθη κοραλλί-ροζ χρώματος μήκους 2,5 έως 3,5 cm που φέρονται σε μικρές ομάδες που διατάσσονται σταχυοειδώς στο άνω ήμισυ λεπτών, ισχυρών στελεχών κοραλλί χρώματος ύψους 1 έως 2,5 m που εκφύονται από τη βάση του θυσάνου


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με μέτριο έως σχετικά μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές και σχετικά προστατευμένες θέσεις, οι οποίες θα πρέπει να παραμένουν εκτεθειμένες στον ήλιο καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου πέρα από τους θερμότερους μήνες του καλοκαιριού. Προτιμά τα ελαφριά, εξαιρετικά στραγγερά αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος, ικανό να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει καλός αερισμός του ριζώματός του. Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 20 °C τουλάχιστον, χωρίς ουσιαστική απώλεια φυλλώματος, αρκεί να εξασφαλίζεται η παραμονή του ριζώματος σε στραγγερό, μη κατακλυζόμενο από νερό έδαφος. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά προσαρμοσμένο στην ξηρασία, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Απεχθάνεται την έντονη, παρατεταμένη υγρασία, η οποία συνδέεται με την σήψη του φυλλώματος και την εξασθένιση του φυτού. Φυτό με ουσιαστικά μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις μετά την εγκατάστασή του. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί με διαίρεση των πλευρικών ροδάκων που σχηματίζει ή με σπόρο.


Χρήσεις


Ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό και ασυνήθιστο είδος, το οποίο ξεχωρίζει κυρίως για το λεπτής υφής, θυσανώδες φύλλωμά του και την εντυπωσιακή, ιδιαίτερα πλούσια ανθοφορία του, με το κοραλλί χρώμα των ταξιανθιών να αναδεικνύεται εξαιρετικά από το σκούρο γλαυκοπράσινο φύλλωμα. Εξαιρετική επιλογή για τη φύτευσή του μεμονωμένα ή κατά μικρές ομάδες σε ξηροφυτικά παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα παχύφυτα όπως αλόες, κάκτους και γιούκες, καθώς και σε βραχόκηπους, χαλικόκηπους και φυτοδώματα. Ιδιαίτερα κατάλληλο και για τη μαζική του φύτευση κατά σειρές ή κατά ομάδες σε κήπους και πάρκα, καθώς και για φύτευσή του σε μεγάλες  γλάστρες τοποθετημένες σε φωτεινές αυλές, βεράντες και μπαλκόνια, ενώ είναι ιδανικό φυτό για δύσκολα σημεία σε κήπους σε παράκτιες θέσεις ή/και με ιδιαίτερα ξηρό και φτωχό έδαφος. Τα άνθη του είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες.


Ask us for the product
  • Product Code: Hesperaloe parviflora0034
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product