Ferocactus glaucescens f. inermis
Χαρακτηριστικά
Ύψος 60cm
Width 50cm
Blossom Μάϊο - Ιούνιο - Ιούλιο
Colour Μπλε - Πράσινο - Κίτρινο
Cultivation Zone 10-11
Light Ήλιος
Water Καθόλου - Μέτριο
Minimum Temperature -1°C
Terrain Αμμώδες – Πηλώδες - Χαλικώδες – Χονδρόκοκκο οργανικό – Οργανικό χουμώδες – Βελτιωμένο αργιλώδες

Ferocactus glaucescens f. inermis

Οικογένεια: Cactaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ποικιλία ενός είδους κάκτου που προέρχεται από το ανατολικό-κεντρικό Μεξικό, όπου φύεται σε επικλινή ασβεστολιθικά εδάφη της ημιορεινής και της ορεινής ζώνης. Γνωστό στο εμπόριο με την ονομασία spineless blue barrel cactus. Το φυτό αποκτά αργά αυξανόμενη, σχετικά συμπαγή όρθια σφαιρική ανάπτυξη ύψους 50 έως 60 cm και διάμετρο έως 50 cm, συχνά παράγοντας 2 έως 10 πλευρικούς βλαστούς στη βάση του. Ο βλαστός έχει γλαυκόγκριζο χρώμα και χαρακτηρίζεται από τη παρουσία 11 έως 15 έντονα ανυψωμένων και ελαφρώς κυματιστών κάθετων ζωνών, καθώς και από σχετικά μικρές, καφέ αρεόλες που φέρουν 2 έως 3 σχετικά μικρές, λεπτές άκανθες, οι οποίες πέφτουν γρήγορα, αφήνοντάς τες γυμνές. Τα εντυπωσιακά άνθη, με μήκος 4 cm και διάμετρο 3 έως 4 cm, εκπτύσσονται μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου από τις κορυφαίες αρεόλες, έχουν λεμονοκίτρινο χρώμα, χοανοειδές σχήμα και ακολουθούνται από σχετικά μικρούς, σφαιρικούς σαρκώδεις καρπούς μήκους 2,5 cm με λευκό-κρεμ χρώμα κατά την ωριμότητά τους, οι οποίοι περιέχουν εκατοντάδες μικρούς μαύρους σπόρους.


Καλλιέργεια


Είναι φυτό με σχετικά χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σκληρό, ευπροσάρμοστο κι ανθεκτικό υπό συνθήκες καλλιέργειας που προσομοιάζουν το φυσικό του ενδιαίτημα. Αναπτύσσεται εξαιρετικά σε προσήλιες, φωτεινές θέσεις, απαιτώντας πλήρη έκθεση στον ήλιο, ενώ προτιμά τα ελαφριά, εξαιρετικά στραγγερά αμμώδη έως αμμοπηλώδη εδάφη, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος, ικανό να επιβιώσει ακόμα και στα πιο φτωχά και πετρώδη εδάφη, αρκεί να υπάρχει εξαιρετικός αερισμός του ριζώματός του. Αντέχει σε ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι - 1 °C τουλάχιστον, αρκεί να εξασφαλίζεται ο εξαιρετικός αερισμός του ριζώματος και η προστασία της βάσης του από υπερβολικές κατακρημνίσεις. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, όμως αναπτύσσεται πολύ καλύτερα όταν αρδεύεται προσεκτικά τους θερμότερους μήνες του χρόνου. Απεχθάνεται την έντονη, παρατεταμένη υγρασία, η οποία συνδέεται με την εσωτερική σήψη του ριζώματος και της βάσης του και την εξασθένιση του φυτού. Φυτό με ουσιαστικά μηδαμινές καλλιεργητικές απαιτήσεις μετά την εγκατάστασή του σε κατάλληλο χώρο. Ο ρυθμός ανάπτυξής του μπορεί να αυξηθεί με χορήγηση θερινής άρδευσης και προσεκτικής υδρολίπανσης. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί με μοσχεύματα πλευρικών βλαστών και σπόρους.


Χρήσεις


Το συγκεκριμένο είδος φερόκακτου αποτελεί ένα από τα πιο καλλωπιστικά του γένους, ξεχωρίζοντας για το όμορφο γλαυκόγκριζο χρώμα των βλαστών του, με την ασυνήθιστη αυτή μορφή να διακρίνεται για την έλλειψη των αγκαθιών από τους ώριμους βλαστού. Εξαιρετική επιλογή για τη φύτευσή του σε ξηροφυτικά παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα παχύφυτα όπως αλόες, κάκτους και γιούκες στο νότιο τμήμα της χώρας. Κατάλληλο και για φύτευσή του σε μικρές ή μεγάλες γλάστρες τοποθετημένες σε φωτεινές αυλές, βεράντες και μπαλκόνια, ενώ αποτελεί ένα από τους ιδανικότερους κάκτους για την εκκίνηση μια συλλογή κακτοειδών λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισης και της ευκολίας καλλιέργειάς του. Τα άνθη του είναι ελκυστικά για έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες. Ask us for the product
  • Product Code: Ferocactus glaucescens f. inermis0506
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€
Ask us for the product