Colocasia esculenta 'Black magic'
Χαρακτηριστικά
Ύψος 180cm
Πλάτος 180cm
Ανθοφορία Ιούλιο - Αύγουστο
Χρώμα Μαύρο- Μωβ - Κίτρινο
Ζώνη καλλιέργειας 8-9-10-11
Φως Ημισκιά - Σκιά
Νερό Μέτριο - Πολύ
Ελάχιστη θερμοκρασία 4°C
Έδαφος Αμμώδες - Πηλώδες - Οργανικό χουμώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες

Colocasia esculenta 'Black magic'

Οικογένεια: Araceae


Περιγραφή

 

Πρόκειται για καλλωπιστική ποικιλία ενός πολυετούς, ποώδους είδους με ευρεία εξάπλωση στις τροπικές ζώνες του πλανήτη, όπου καλλιεργείται ως υπαίθριο τροπικό κηπευτικό. Όλα τα επίγεια μέρη του γεώφυτου αυτού εκφύονται από οφθαλμούς που φέρονται στο κονδυλώδες, σαρκώδες ρίζωμά του. Αποκτά πολύ εύρωστη, θεαματικά πλούσια ανάπτυξη, ύψους 0,9 έως 1,8 m και πλάτους 0,9 έως 1,8 cm, σταδιακά σχηματίζοντας πυκνές, σφαιρικές συστάδες, οι οποίες αποτελούνται από πολύ μεγάλα, καρδιοειδή φύλλα με βαθύ μωβ-μαύρο χρώμα και ματ υφή, τα οποία φέρονται σε ισχυρά, ελαφρώς ανοικτά στελέχη κυλινδρικής διατομής. Η ανθοφορία πραγματοποιείται σχετικά σπάνια, με τα κρυμμένα στο φύλλωμα άνθη (σπάθεις) να αποτελούνται από κίτρινους σπάδικες που περιτυλίγονται από ένα βράκτιο κιτρινοπράσινου χρώματος.


Καλλιέργεια

 

Πρόκειται για ένα αρκετά ανθεκτικό είδος με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, το οποίο είναι φυτό εύκολης καλλιέργειας. Στην χώρα μας προτιμάει ημισκιερές έως σκιερές θέσεις, καθώς ο έντονος ήλιος σε θερμές περιοχές προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα. Αναφέρεται ότι η έντονη σκιάση μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς το χρώμα των φύλλων, το οποίο γίνεται ανοικτότερο και τείνει προς το πράσινο.  Πρόκειται για ένα προαιρετικά υδροχαρές φυτό, το οποίο μπορεί να φυτευθεί τόσο σε υγρά, πλούσια, κατά προτίμηση αργιλώδη ή πηλώδη εδάφη όσο και σε παρόχθιες ή παραλίμνιες θέσεις, σε βάθος έως και 10 cm κάτω από την επιφάνεια του νερού. Σε θερμοκρασίες κάτω των 4 °C τα επίγεια μέρη του φυτού νεκρώνονται, ωστόσο το ρίζωμα μπορεί να επιβιώσει σε θερμοκρασίες έως και  - 8 °C. Το χειμώνα όλα τα νεκρά φύλλα και βλαστοί θα πρέπει να απομακρύνονται. Φύτευση σε περιοδικά ξηρές τοποθεσίες συνδέεται με την είσοδο των φυτών σε θερινό λήθαργο τους θερμότερους μήνες, ενώ υπερβολικά ξηρές θέσεις οδηγούν σε φτωχή ανάπτυξη, πολύ μικρότερου μεγέθους φύλλα και εμφάνιση νεκρώσεων στις άκρες τους. Πρόκειται για είδος που αντιδρά πολύ θετικά και γρήγορα στη λίπανση, ιδιαιτέρως όταν χορηγείται άζωτο, το οποίο εξασφαλίζει γρήγορη και πλούσια ανάπτυξη του φυλλώματος. Αναπαράγεται με διαίρεση του ριζώματος.

 

Χρήσεις

 

Αυτό το θεαματικό, μοναδικό φυτό ανήκει στο ποικιλόμορφο είδος που στην χώρα μας είναι γνωστό ως κολοκάσι, το οποίο καλλιεργείται για τους θρεπτικούς κονδύλους του. Ξεχωρίζει από τη τυπική μορφή του είδους για τη ασύγκριτα εντυπωσιακή απόχρωση του φυλλώματός του. Αποτελεί ένα ευέλικτο και ευπροσάρμοστο είδος με εξωτική εμφάνιση, το οποίο είναι εξαιρετική επιλογή για παρόχθιες και παραλίμνιες φυτεύσεις σε σύγχρονους κήπους, ως σημείο ενδιαφέροντος σε μεικτές φυτεύσεις πολυετών όπως παρτέρια και μπορντούρες, αλλά και ως ασυνήθιστο γλαστρόφυτο σε μεγάλα φυτοδοχεία. Εξαιρετικά λειτουργικό ως υπόβαθρο για φυτά με φωτεινά, ανοικτά χρώματα και όρθια, γραμμική ανάπτυξη, όπως ίριδες, κύπερους και άλλα. Παρά την ευρεία διάδοση και χρήση του ως κηπευτικό, τονίζεται πως όλο το φυτό είναι τοξικό, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Araceae, λόγω της παρουσίας κρυστάλλων οξαλικού ασβεστίου στους ιστούς του.


  • Product Code: Colocasia esculenta 'Black magic'0112
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€