Ajuga reptans 'Black Scallop'
Χαρακτηριστικά
Ύψος 15cm
Πλάτος 60cm
Ανθοφορία Απρίλιο - Μάϊο - Ιούνιο
Χρώμα Μπορντώ - Μαύρο - Μπλε - Μωβ
Ζώνη καλλιέργειας 3-4-5-6-7-8-9
Φως Ημισκιά - Σκιά
Νερό Μέτριο
Ελάχιστη θερμοκρασία -40°C
Έδαφος Αμμώδες - Οργανικό χουμώδες - Πηλώδες - Χονδρόκοκκο οργανικό - Βελτιωμένο αργιλώδες

Ajuga reptans 'Black Scallop'

Οικογένεια: Lamiaceae


Περιγραφή


Πρόκειται για ποικιλία ενός πολυετούς, ποώδους είδους με ευρεία εξάπλωση στην Ευρώπη, καθώς και τμήματα της Μέσης Ανατολής και της βορειοδυτικής Αφρικής, όπου φύεται σε δροσερές, συχνά υγρές πετρώδεις θέσεις. Γνωστό στο εμπόριο με τις ονομασίες black common bugleweed, black carpet bugleweed και black carpetweed. Αναπτύσσεται με τη μορφή εκτεταμένων ερπόντων συστάδων ταπητοειδούς σχήματος και φτάνει σε ύψος 7 έως 15 cm και πλάτος 15 έως 60 cm. Το ελαφρώς αρωματικό της φύλλωμα αποτελείται από μεσαίου μεγέθους, ωοειδή-ελλειπτικά φύλλα σκούρου μπορντώ-σχεδόν μαύρου χρώματος με ελαφρώς ακανόνιστα περιθώρια, ανάγλυφες νευρώσεις και στιλπνή υφή, τα οποία σχηματίζουν ανοιχτούς ρόδακες σε ευλύγιστους, σαρκώδεις βλαστούς σκούρου καστανέρυθρου χρώματος. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο εμφανίζονται σε πολύ μεγάλους αριθμούς οι όρθιες σπονδυλωτές ταξιανθίες ύψους 10 έως 15 cm επάκρια των βλαστών, οι οποίες αποτελούνται από δεκάδες αρωματικά άνθη ζωηρού μωβ-μπλε χρώματος φερόμενα σε σκούρους πράσινους κάλυκες.


Καλλιέργεια


Είναι ένα φυτό με πολύ μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα εύρωστο, ζωηρό, ευπροσάρμοστο και εύκολο στην καλλιέργειά του. Προτιμά τις ημισκιερές ή σκιερές θέσεις και τα σχετικά ελαφριά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη, ωστόσο προσαρμόζεται με μεγάλη ευκολία στις περισσότερες θέσεις, αρκεί να αποφεύγεται η έκθεση στον ισχυρό μεσημεριανό ήλιο και τα ξηρά εδάφη. Είναι ένα εξαιρετικά ψυχροανθεκτικό είδος, αντέχοντας σε θερμοκρασίες έως - 40 °C, με τα φυτά να πέφτουν σε χειμερινό λήθαργο στα ψυχρότερα κλίματα, ενώ σε παρατεταμένες ή υπερβολικά έντονες ξηρές συνθήκες χάνουν ένα μέρος του φυλλώματός τους. Με την έλευση των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα, συνίσταται να κλαδεύεται αυστηρά μέχρι το ύψος της βάσης του, ώστε να προωθηθεί η έκπτυξη και η ανάπτυξη ισχυρών, εύρωστων βλαστών στις αρχές της άνοιξης. Καθώς αποτελεί ένα ιδιαίτερα ταχυφυές και επεκτατικό είδος, η ανάπτυξή του θα πρέπει να ελέγχεται, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται ως εδαφοκαλυπτικό. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με διαίρεση και μοσχεύματα.


Χρήσεις


Ένα εξαιρετικά καλλωπιστικό και χρήσιμο αυτοφυές φυτό, το οποίο διακρίνεται για το εξαιρετικά πλούσιο, εντυπωσιακό φύλλωμά του και την εντυπωσιακή ανθοφορία του σε φωτεινούς μπλε-μωβ τόνους. Η συγκεκριμένη, ιδιαίτερα θεαματική ποικιλία ξεχωρίζει από τη τυπική μορφή του είδους για το μοναδικό σκούρο μπορντώ φύλλωμά της, το οποίο μοιάζει σχεδόν μαύρο κατά την έκπτυξή του. Ιδανική επιλογή για την εδαφοκάλυψη δύσκολων σκιερών σημείων με φτωχό έδαφος, καθώς και για θέσεις με έντονη φυτοκάλυψη όπως βάσεις δέντρων και πυκνούς θαμνώνες. Πολύ κατάλληλο και για μεικτές φυτεύσεις βολβωδών ανοιξιάτικης ανθοφορίας, γλαστρικές συνθέσεις με άλλα σκαιόφιλα είδη σε σκιερά μπαλκόνια και βεράντες, καθώς και για πρανή και αναβαθμίδες δίχως άμεση έκθεση στο φως. Κατά την ανθοφορία του είναι φυτό ιδιαίτερα ελκυστικό σε έντομα-επικονιαστές όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες. Αναφέρονται ποίκιλες χρήσεις του στην παραδοσιακή φυτιατρική πολλών περιοχών της Ευρώπης, με αιμοστατικές, αντιβηχικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες.


  • Product Code: Ajuga reptans 'Black Scallop'0427
  • Availability: In Stock
  • 0.00€
  • Ex Tax: 0.00€